Jankovits cégfilozófia

„Vállalkozásunk, a Jankovits Hidraulika, a mai nevén Jankovits Engineering negyedszázados története szinte összeforrt a családunk életével. Az évforduló késztet arra, hogy feltegyek magamnak néhány kérdést:
Honnan jött a szándék, hogy 1992-ben közel ötven évesen vállalkozni kezdjek?
Miből táplálkozott a bátorságom, hogy 26 ezer forinttal a zsebemben azt mondjam – belevágok!
Mitől hitte el a feleségem és a két gyermekem, hogy a biztos munkahely után esetleg a bizonytalanság érzésével kell tovább élnünk?

Ahogy a válaszokat igyekszem összerakni, kirajzolódik a kép. Eljött az alkalmas pillanat, adódott a lehetőség.

1957-ben a győri 400. számú Ipari Tanulóintézetben géplakatos tanoncként fogalmam sem volt arról, milyen pályát választottam. A vagongyárban tanultam meg, hogy működik egy gépipari vállalat, milyen munkakörökben dolgoznak ott emberek, mit jelent a termelés, a piac, a munkaszervezés. Megtapasztaltam, milyen vezetőnek lenni, másokat irányítani, felelősséget vállalni. Három évtizedet töltöttem a magyar ipar akkori, győri fellegvárában.

Mindig érdekelt, mit, hogy lehet ésszerűbben megoldani. Talán ekkor érintett meg a vállalkozás szele. Megéreztem, hogy van elég tudásom, tapasztalatom, és megláttam a kínálkozó piaci rést. Hidraulikus alkatrészek beszerzésében, gyártásában, felújításában szervizelésében nagy volt a hiány akkoriban. Ezek a körülmények csiholták bennem a vállalkozói szikrát. 1992 áprilisában egyéni vállalkozó lettem, három munkatárssal, rendkívül kevés pénzzel.

25 év távlatából azt mondom, nagy merészség volt, de kockázat nélkül nincs vállalkozás. Ezt akkor nem mérlegeltem, hanem a belső megérzéseimre hallgattam. Hittem a tudásomban, a tapasztalataimban és a kitartásomban. Nagyon fontos, hogy a családom is hitt bennem. A történetünk nélkülözhetetlen szereplői felkészült, okos munkatársaim. Nélkülük nem fejlődhettünk volna idáig.

Apró hidraulikus egységek javítását vállaló mikro-vállalkozásból mára világcégek partnereivé váltunk. Automatizált egyedi gépek tervezésével, gyártásával, szervizelésével foglalkozunk.
Magyarország második legnagyobb hidraulikus alkatrész kereskedelmi cégévé váltunk. Tevékenységünk hangsúlyát jelzi a 2017-ben elhatározott névváltoztatás. A Jankovits Engineering a kreativitás, a tudás és a kiegyensúlyozott növekedés alapértékeire épül. A tárgyi és a szellemi vagyon egyforma érték vállalkozásunkban.

Bár ezt a történetet én indítottam el, a feleségem a második évben csatlakozott a vállalkozáshoz. A fiam évek óta az ügyvezetőtársam. Lányom szintén tulajdonos a vállalkozásban, és profi fotósként képeivel erősíti a cég marketingjét. A harmadik generációt hat unokánk jelenti. Családi vállalkozásunk története – reményeim szerint – így íródik tovább.

Vállalkozásunk eddigi működését, jövőbeni fejlődését jól összegzi szlogenünk: És az ötlet működik!”

Jankovits István
ügyvezető

Amiben hiszünk

Kreativitás

Az új megoldások szüntelen keresése teszi számunkra igazán élvezetessé a munkát.

Fenntarthatóság

Környezetbarát, energiatakarékos, csökkentett hő- és zajkibocsátású gépek és gépsorok kialakításán fáradozunk, melyek hosszú távon üzembiztosan működnek partnereinknél.

Minőség

Minőségben és biztonságtechnikában nem kötünk kompromisszumot sem a gyártás, sem a felújítás terén. Gépeink maximálisan megfelelnek a mindenkori üzemeltetési és gépbiztonsági előírásoknak, 2005 óta ISO 9001 szabvány szerinti minősítéssel rendelkezünk.

Dr. Jankovits Richárd, a Jankovits Engineering Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a mostani csarnokavató egy fontos mérföldkő, egyben egy új szakasz kezdete a cég életében. „Amikor döntés született a beruházásról, még szinte előjele sem volt azoknak a megrendeléseknek, melynek eredményeként ezeket a gépeket láthatjuk itt körülöttünk. De bíztunk abban, hogy a komplex mérnöki munka, a hozzáadott érték elengedhetetlen az általunk művelt gépgyártáshoz, automatizáláshoz. S ma ott tartunk, hogy az általunk világcégek számára gyártott gépek, berendezések szinte betöltik az új csarnokunkat.”