Ellentétek vonzásában. Jankovits és a rock.

Rockzene és gépész tervezőmérnöki hivatás. Első hangzásra meglehetősen kontrasztos párosítanak tűnhet. Mégis kollégánk Hancz Zoltán állítja, hogy a mérnöki elmélyült munkavégzés és egy rock koncerten való fellépés nem, hogy ellentétéi, hanem nagyon jó kiegészítői egymásnak. A 2021-es év tavaszán öt barát zene iránti szeretetének köszönhetően szerveződött az Alakulat Rock Band zenekar, melynek a kezdetektől fogva munkatársunk is oszlopos tagja. Zoli beavatott minket néhány, a zenekar életét bemutató részletbe, illetve azt is megtudhatjuk, hogy hogyan is fér össze egy ilyen különleges hobbi a mérnöki munkával.

2022.márciusában kezdtem dolgozni a Jankovits Engineering Kft-nél gépész tervezőmérnökként. Eddig 18 évet töltöttem az egyedi gépgyártás területén különböző cégeknél.

A tervezői munkában a kreativitás mellett nagyon fontos a pontosság és precizitás.                        A mechanikus tervek képezik egy gép alapját, amihez egyéb hidraulikus, pneumatikus, vagy villamos egységek kapcsolódhatnak, és a szoftver kelti életre. Nincs ez másképp a zenében sem, ahol szintén meghatározó az egyes hangszerek kapcsolata és harmóniája.

. Basszusgitárosként a dobossal együtt a ritmus szekció részeként mi adjuk meg a zene alapját, az ütemét, amire a többi hangszer és az ének épül.

Gimnazista koromban szerettem meg a rock zenét, de hangszeren sosem játszottam korábban. A basszusgitározás egy elég friss hobbi nálam, kb. másfél évvel ezelőtt kaptam kölcsön egy gitárt kipróbálásra, és nagyon megszerettem. Gyorsan vettem is hangszert, és Youtube-os zenei oktatóvideók segítségével tanulgattam pengetni.

Eleinte két tapasztalt zenész szomszédommal, a dobos Bogyó Tamással és a gitáros Tóth-Kunos Tamással jöttünk össze hármasban zenélgetni, kezdetben a nappaliban, aztán mikor már túlságosan zörögtek a poharak a vitrinben, kivonultunk a garázsba.

Nagyon megszerettük ezeket a próbákat és úgy gondoltuk akár lehet is belőle valami komolyabb. Kezdetben néhány tapasztalt zenész barát és családtag is segítette a zenekart, Bognár Szilárd szólógitárosként, illetve dobosunk fia, Bogyó Ádám énekesként.

Ebben az öt fős felállásban csináltuk meg első fellépéseinket néhány számos repertoárral baráti közönség előtt. Egy átmeneti időszak után csatlakozott a zenekarhoz Mika Norbert szólógitárosként, és Németh Kristóf énekesként, így alakult ki az Alakulat Rock Band végleges felállása. Ennek az az érdekessége, hogy a tagok közül hárman szomszédok vagyunk, három tag pedig egy helyen is dolgozik az Audiban, mint arról nemrég egy cikk is megjelent a Kisalföldben. Közben lett egy állandó próbahelyünk Abdán, ahol heti 1-2 alkalommal zenélünk, a technikai felszerelésünk is folyamatosan bővül, és nyáron volt több fellépesünk is, amiket nagyon élvezünk. Egyelőre magyar és külföldi rockzene feldolgozásokat játszunk, de a közeljövőben tervezzük saját számok írását is

 

További érdekességek az Alakulat Rock Band-ről ITT olvashatóak.