VEZETŐINK ÉLEN AZ OKTATÁSBAN IS

Az egész életen át tartó tanulás jelentősége mellett ma már nem szükséges hosszan érvelni. Alaptételként fogadhatjuk el, hogy az élethosszon át ívelő készségfejlesztés megoldást jelenthet a jelenlegi legfontosabb problémákra és kihívásokra, legyen szó akár egyéni, társadalmi, vagy gazdasági vonatkozásokról. A gyors technológiai fejlődés számos lehetőséget is hozott magával, azonban a későn ébredők mellett ezek a lehetőségek ugyanilyen tempóban el is mennek. Így az üzenet egyértelmű: ha lépést akarsz tartani, figyelj és tanulj!

Beszélgetőpartnerem Füzi Péter, 2019-óta dolgozik a Jankovits Engineering kft cégvezetői pozíciójában. Péter maga is az élethosszig tartó tanulás híve, melyet jól szemléltet szerteágazó ismerete villamosmérnöki, projektvezetői, értékesítési valamint tervezői területeken. Vezetőként fontosnak tartja a szakmai kompetenciák mellett a vállalatirányítási készségek magasabb szintre emelését is, így a tavalyi évben részt vett és sikeresen vizsgázott két Dale Carnegie vezetői tréningen.

Az interjú során Pétert a kurzusok tapasztalatairól, a vezetői lét kihívásairól, motivációról, valamint az oktatás jelentőségéről kérdeztem.

 

 “Az emberek támogatják az olyan világot, amelynek a megteremtésében ők is részt vettek.”

(Dale Carnegie)

 

 Véleményed szerint fontos egy vezetőnek folyamatosan továbbfejlesztenie magát? Ha igen, miért?

Abszolút fontos!

A világ folyamatosan változik, és aki ehhez a dinamikához nem alkalmazkodik, az lemarad.

Épp ezért kritikus pont az önmegfigyelés, önreflexió, ami segít abban, hogy tudjuk hol is tartunk ebben a folyamatban. Amikor azt tapasztaljuk, hogy az adott tudásunkhoz képest kihoztuk magunkból a maximumot, akkor érdemes nyitni kifelé és újabb tudassál bővíteni eszközkészletünket. Egy vezető akarva-akaratlanul is mintakén szolgál. Az ő általa képviselt értékek és módszerek fognak megmutatkozni a cég működésében is.

 

Mi motivált a képzésen való részvételre?

A fejlődés lehetősége.

A jelen kor olyan kihívásokat támaszt egy vezető felé melyekhez véleményem szerint nem elég pusztán a korábbi tapasztalatokra, vagy ösztönökre hagyatkozni.

 

Miért és miben jelent mást vezetőnek lenni ma, mint az ezt megelőző időkben?

 Tapasztalatom szerint a menedzseri és a vezetői tevékenységkör összemosódni látszik, és mindezt már egy személynek kell ellátnia. Sokkal nagyobb elvárásoknak és komplexebb kihívásoknak kell eleget tenni.  Ez olyan szerteágazó tudást igényel melyhez elengedhetetlen a folyamatos továbbképzés.

 

„Az önmagunk, és tudásunk fejlesztésére fordított energia a legjobban megtérülő befektetés„. Mi a véleményed erről a kijelentésről?

 Maximálisan egyetértek.

A tudás örök, bármikor és bárhol felhasználható. Értem ezt úgy is, hogy bár egy ilyen vezetői képzés a vállalatirányítási készségek fejlesztésére fókuszál, mégis az ott tanultak a magánéletben is tökéletesen megállják a helyüket. Egy sokkal harmonikusabb életvitel kialakításhoz segítenek hozzá.

 

A képzés anyaga számos területre kiterjedt, úgy, mint a stresszkezelés, kapcsolatépítés, kommunikáció, ösztönzés, érdekérvényesítés stb. Van-e olyan ezek közül, amit ki tudnál emelni? Ami személyesen neked új felismerést, alkalmazható tudást adott?

 Számos ilyen van, de ha egyet kell kiemelnem, akkor az a folyamatok kettőssége. Vagyis a munkafolyamat és a benne résztevő ember kapcsolatának vizsgálata.

Én rendkívül folyamatorientáltan gondolkodom, és ez az információ hatalmas felismerést adott. Ez egy nagyon hosszan taglalható téma, de összességében azt mondja ki, hogy „mindig a folyamatot kell elemezni, és az embert fejleszteni”.

 

A tanultak közül van olyat, amit a gyakorlatban is volt alkalmad kipróbálni?

 Mindenképp pozitív visszacsatolás volt, hogy a tanfolyamon elhangzó elvek közül mi már többet sikerrel alkalmazunk évek óta a gyakorlatban.

Viszont például a teljesítményértékelést már az újonnan tanultak szerint végzem. Tartalmilag nincs lényegi változás, de metódusában már sokkal kifinomultabb módszereket használok.

 

Mi volt erre a kollégák reakciója?  Mi a tapasztalatod?

 Meglepettség. Úgy vettem észre eleinte nem nagyon tudták hova tenni a reakciómat, ami teljesen érthető. A lehető legtöbb alkalmat megragadom a tanultak alkalmazására. Másabb, jobb, eredményesebb így a munkavégzés.

 

Korábban utaltál rá, hogy a magánéletben is sikerrel alkalmazhatóak ezek a módszerek. Tudnál mondani példát erre?

 Az emberek közötti kommunikációt emelném ki elsősorban. Legyen szó vállalti környezetről vagy magánéletről, ez minden jól működő kapcsolat alapja. Döbbenet, hogy konfliktusaink túlnyomó része pusztán a helytelen vagy félreértett közlés miatt jön létre. Egyáltalán nem olyan magától értetődő, hogy ugyanazt a jelentést tulajdonítjuk egy-egy szónak vagy mondatnak, mint beszélgetőpartnerünk.  Volt is egy frappáns mondat, ami nagyon tetszett:

  „Beszélgetés során figyelj a másikra, magadat úgysem felejted el.”

 

Képzések tekintetében vannak hosszú és rövidtávú céljaid?

 A Dale Carnegie Mesterkurzus ugyan időben nem volt hosszú, de tartalmilag annál velősebb. A mai napig fellapozom a tanfolyami kézikönyvet, és igyekszem átültetni a gyakorlatba az elhangzottakat. Természetesen, ha azt érzem, hogy már készségszinten elsajátítottam az anyagot, akkor szívesen részt veszek további oktatásokon is.

 

Ha össze kéne foglalnod, hogy milyen hatást gyakorolt a tanfolyamon való részvételed a vállalat jelen és jövőbeli működésére, akkor mit mondanál?

 A Jankovits Engineering Kft. közel 30 éves múltra tekint vissza, és elképesztően sok értéket tudhat magáénak. Úgy gondolom, a tanfolyamon elsajátított eszközkészlet hozzásegít minket ahhoz, hogy ezeket az értékeket méltán tudjuk kezelni, és meg tudjuk őrizni. Nyilván, mint azt a 25 éves jubileumon megtörtént névváltozás is jelzi, elsődleges szempont számunkra az innováció és a fejlődés, de mind ezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a múlt tapasztalatairól és értékeiről sem.

 

Ajánlanád másoknak a képzésen való részvételt?  Ha igen, akkor miért és kinek?

Igen, ajánlanám. Mindenki számára hasznos ez a tudásanyag, akinek igénye van az önfejlesztésre, de a legtöbbet a vezetői pozícióban tevékenykedők profitálhatnak belőle.

Személy szerint én vállalati szinten is látok lehetőséget az ilyen jellegű képzéseken való részvételre.