Másodszorra nyertük el a “Megbízható Munkaadó” kitüntető címet

Megbízható Munkaadó

Május 28-án Online Tagi Találkozó keretében részesülhettünk másodszorra is abban a megtiszteltetésben, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) döntése értelmében a 2020-2021-es évben is viselhetjük a “Megbízható Munkaadó 2020/21” elismerő címet.

Ez is bizonyítéka annak, hogy minden nehézség ellenére jó irányba haladunk, a váratlan és a megszokottól eltérő helyzetekben is sikerül helytállnunk, és olyan alapelvek és intézkedések mentén dolgozunk, amelyek mind a munkavállalói mind a munkáltatói oldal részéről erősítik az egymás iránti elköteleződést.

A címet a DUIHK olyan vállalatoknak ítéli oda, amelyek teljesítik a munkavállalóknak biztosított munka- és szociális körülményekre vonatkozó, egy szakmai bíráló bizottság által kidolgozott feltételrendszert.

A kezdeményezés célja, hogy munkavállaló-barát környezet megteremtésére ösztönözze a munkaadókat, és egyben erősítse a kitüntetett cégek munkaerőpiaci pozícióját, pl. a dolgozók megtartása ill. a munkaerőtoborzás során, ezzel is segítve az „employer branding” erőfeszítéseket.

Az idei címzetteket a DUIHK online-taggyűlésén jelentették be. Ebből az alkalomból Gabriel A. Brennauer, a DUIHK ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a cím odaítélése folyamatos törődést igényel a vállalatok részéről, hiszen a kitüntetés mindig csak kétéves időtartamra jogosít a cím használatára, ezt követően pedig újra „bizonyítani” kell. Az idei kitüntetettek közül is többen voltak, akik már második alkalommal pályáztak sikeresen. Ugyanakkor a követelmények magas szintjét jelzi, hogy néhány pályázó nem felelt meg a várakozásoknak, így a zsűri ajánlásainak átültetését követően egy következő pályázati fordulóban szerezhetik meg a címet. A korábbi pályázati fordulók még érvényes kitüntetettjeivel együtt, jelenleg 51 vállalat viselheti a Megbízható Munkaadó címet.

A címet pályázati úton nyerhetik el a vállalatok. Hét, a humánerő-gazdálkodással kapcsolatos területen részletesen be kell beszámolniuk a vállalati gyakorlatról és az ennek alapjául szolgáló irányelvekről. Az értékelési szempontok között olyan fontos kérdések szerepelnek, mint a javadalmazás, a szociális-jóléti juttatások, az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítása, a családbarát munkaszervezés, a képzés és továbbképzés, valamint az egyéni fejlődési lehetőségek megteremtése is.